Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 8, 2009

DIpERcAyAi LeBiH UTaMa DaRiPaDa DiCinTAi

Bismillahirrahmanirrahim...

salam 'alaik..

Lama sungguh sy x m'update blog...maaflah kepada sahabat2 yg berkunjung ke blog sy kerana sejak mengambil alih sementara tahta "PAMA" ni, sy xberkesempatan untuk mengupdate blog...byk tugasan yg perlu sy utamakan...dr seawal pg hinggalah malam ada task yg perlu sy settlekan...sekali sekala je dapat berehat...(waktu malamla kalau xkeluar cari brg kantin)...

kali ni pun sy xtahu nak tulis pe...cume nak share pengalaman sikit n berkongsi artikel yg dibaca pg td yg ditulis oleh Pahrol Juoi....

Macam2 perkara yg berlaku pg td...sy hampir2 accident...mgkin kurang rehat kot pd hujung minggu...papepun, alhamdulillah Allah selamatkan sy dari ditimpa musibah itu...alhamdulillah wa syukran lillah....syukurku tidak terhingga hanya padaMu Allah...kalau mami n abah tahu, mesti diorg risau...takkan kuceritakan pada mereka...biarlah kedua org tuaku dapat beribadah dgn aman di tanah suci....=)

ni sebahagian artikel yg ingin dikongsikan...di kala ini, hanya ini yg mampu untuk kukongsikan...utk menulis sendiri mungkin bahasaku tidak seindah mana...=p namun sy sependapat dgnnya...jd sy kongsikan bersama.mudah2an ada manfaatnya bg sesiapa yg masih belum terbace..

Oleh : Pahrol Juoi

Mudah-mudahan Allah izinkan kita semua memainkan peranan untuk Islam walau di mana, di bidang apa dan sebagai apa jua pun peranan kita dalam masyarakat. Kecil sekalipun jika ikhlas pasti berbekas. Insya-Allah.


Kita perlu akui bahawa semakin sukar mencari pemimpin yang boleh dipercayai. Padahal kalau ditanyakan apakah syarat utama untuk menjadi seorang pemimpin? Jawabnya ialah kepercayaan. Itulah yang cabarannya. Terlalu sukar untuk mempercayai seseorang pada masakini. Di Amerika, dengan nada sindiran ada yang mengungkapkan:


“We thought we could trust the military,
but then came Vietnam;
We thought we could trust the politicans,
But then came Watergate;
We thought we could trust the engineers,
But then came the Challenger disaster.
.


Tanpa kepercayaan, kita hilang segala-galanya. Kepercayaan adalah faktor paling utama yang menentukan kejayaan dalam satu-satu perhubungan, samada yang berbentuk personal mahupun profesional. Bila ada kepercayaan, prasangka, cemburu, marah, hasad dengki dan lain-lain sifat mazmumah yang boleh menggugat perhubungan akan dapat diatasi.


Bagaimana membina kepercayaan? Jawabnya, cakap dan sikap kita mesti selari. Itulah integriti – sifat amanah, jujur dan tulus yang dipraktikkan dalam apa jua keadaan dan masa. Itulah asas untuk orang mempercayai kita atau sebaliknya. Pengikut mesti percayakan pemimpinnya. Bila orang mempercayai kita, pengaruh kita akan meningkat. Bila pengaruh kita meningkat, kita akan berjaya dalam memimpin.


Ingat, kepimpinan adalah pengaruh. Inilah rahsia kejayaan kepimpinan Rasulullah s.a.w. Keunggulan kepimpinannya diawali oleh kepercayaan masyarakatnya sehingga bagainda digelar Al Amin sebelum kerasulannya dan diperkukuhkan lagi dengan sifat siddiq (benar) dan amanah selepas itu.


Kata bijak-pandai, dipercayai lebih utama daripada dicintai. Kita selalunya merasa bertuah apabila dicintai – samada oleh isteri, ibu-bapa atau sahabat-sahabat. Tetapi percayalah, jika kurang dipercayai, lama kelamaan cinta orang kepada kita akan terhakis. Lihatlah betapa banyaknya perhubungan yang terputus antara ibu-bapa dengan anak, suami dengan isteri, pemimpin dengan pengikut, justeru hilangnya kepercayaan.


Bila hilang kepercayaan, rasa cinta, hormat, kasih dan taat akan musnah. Sampai bilapun manusia lebih mempercayai mata berbanding telinganya. Maksudnya, apa yang dilihat (perbuatan) lebih berkesan untuk meraih kepercayaan berbanding apa yang didengar (percakapan) – action speaks louder than words.


Jadi apabila kita merasakan orang bawahan (subordinate) kita samada isteri, anak, pekerja mahupun pengikut, semakin sukar memberi ketaatan, kerjasama dan kesetiaan itu adalah petanda kita sudah hilang pengaruh. Hilang pengaruh, kerana hilangnya kepercayaan dan hilangnya kepercayaan bila tidak ada integriti.


Tegasnya, kita tidak boleh memimpin hanya berbekalkan cinta, apatah lagi harta atau kuasa… kepercayaan lebih utama!


wallahua'lam

No comments:

Post a Comment